Taki zdrowy weekend hiszpański

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.22″ custom_padding=”3px|||||”][et_pb_row _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default” custom_padding=”|12px||||”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.9.2″ _module_preset=”default”]

Kuchnia hiszpańska kojarzy nam się ze słońcem, a jak słońce to i słodkie pomidory dojrzewające w pełnym jego blasku. Właśnie na pomidorach zbudowaliśmy nasz nowy weekend wakacyjny. Hiszpanie kochają też owoce morza, ryby, a także strączki i oliwki. Ulubionymi owocami są cytrusy, a do chrupania wybierają migdały – ich również nie zabraknie w naszym menu. Nie pozostało nam już nic innego, jak zaprosić Cię na pełen słońca weekend hiszpański!

Taka zdrowa sobota w wersji hiszpańskiej jest wyjątkowo kolorowa!

Śniadanie: wafle kukurydziane z pasztetem z pomidorów, zielonym ogórkiem i papryką

2 śniadanie: smoothie persymona-guawa

Obiad: łosoś z pesto, podawany z pieczonymi ziemniakami

Składniki ryby:

  • 700 g łososia
  • szczypta soli himalajskiej reVito
  • pół słoiczka pasty warzywnej – szpinak z pietruszką Rudolfs

Rybę należy posolić, posmarować pesto i piec pod przykryciem w pierniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut.

Podwieczorek: galaretka cytrynowa z biszkopcikami

Kolacja: kasza jaglana z cukinią, pomidorami i słonecznikiem

Niedzielę przywitamy omletem pełnym warzyw!

Śniadanie: wegański omlet hiszpański ze szparagami, ziemniakami i pomidorkami koktajlowymi

2 śniadanie: popcorn z niebieskiej kukurydzy + pomarańcza

Obiad: gazpacho

Składniki zupy:

  • 1 passata pomidorowa z bazylią BIO Naturo
  • 1 papryka
  • 1ogórek
  • 1 cebula czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml oliwy
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • sól i pieprz do smaku

Do passaty dodaj obrane i pokrojone w kawałki warzywa, a następnie zmiksuj na gładką masę. Na koniec dopraw. Tradycyjnie gazpacho podaje się schłodzone.  

Podwieczorek: budyń z migdałami

Kolacja: granola gryczana z tymiankiem i rozmarynem podawana z kefirem, pomidorami malinowymi i oliwkami

Taka zdrowa lista zakupów:

Wafle kukurydziane bez soli BIO Naura

Pasztet pomidorowy z cieciorką Primavika

Smoothie persymona-guawa bez dodatku cukru BobSnail

Pasta warzywna szpinak z pietruszką BIO Rudolfs

Sól himalajska drobnoziarnista reVito

Galaretka o smaku cytrynowym BIO Naura

Kasza jaglana z cukinią, pomidorami i słonecznikiem Dania Babci Zosi

Substytut jaj do omletu Cultured Foods

Popcorn z niebieskiej kukurydzy BIO Popcrop

Passata pomidorowa z bazylią BIO Naturo

Ocet z białego wina BIO Naturo

Budyń o smaku waniliowym BIO Naura

Migdały BIO BioLife

Granola gryczana z tymiankiem i rozmarynem Inna Bajka

Oliwki zielone bez pestek El Godo

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *