Zainteresowałeś się gotowaniem w stylu fit, ale nie wiesz od czego zacząć? Nasze złote zasady, przekonają Cię, że nie jest to wcale takie trudne. Codziennie udowadniamy, że zdrowe odżywianie nie wymaga wielkich wyrzeczeń, a jedynie wiąże się ze zmianą przyzwyczajeń i eliminowaniem złych nawyków. Jednym z takich zaleceń jest zamiana niezdrowych produktów na ich zdrowsze alternatywy.
- Zrezygnuj ze słodkich napojów i zrób samodzielnie wodę smakową
Słodkie napoje to zmora każdego dietetyka! Najgorsze są popularne napoje gazowane, które są pełne cukru i sztucznych barwników. Jedyne czego dostarczają, to pustych kalorii. Całe szczęście łatwo z nich zrezygnować, mając nasz przepis na wodę smakową. Wystarczy wymieszać ulubioną wodę mineralną z sokiem z cytryny i malinami! Jeżeli lubisz proste i szybkie rozwiązania, owoce możesz zastąpić 100% sokiem z aronii, żurawiny lub granatu. Polecamy Ci naturalne, mocno skoncentrowane soki bez dodatku cukru marki Naura.
- Pożegnaj się ze popularnymi słodyczami i postaw na zdrowe desery
Słodkie batoniki, czekoladki nadziewane kremem to prosta droga do zaprzepaszczenia swoich starań o zdrową sylwetkę. Naładowane cukrem i olejem palmowym przekąski, to z pewnością grupa produktów, których w zdrowej diecie należy unikać. Czym więc zaspokoić ochotę na coś słodkiego? Rewelacyjny przepis na deser z galaretką truskawkową Naury w roli głównej:
Wegańska panna cotta z truskawkami
Do przygotowania 4 porcji potrzebujesz:
- 2 opakowania galaretki truskawkowej Naura
- 500 ml mleka kokosowego
- 4 łyżki erytrytolu
- ziarenka z połowy laski wanilii
- 3 łyżeczki agaru
Najpierw zrób panna cottę! Mleko przelej do małego garnuszka, dodaj erytrytol oraz wanilię i zagotuj. Do wrzącego mleka dodaj agar i gotuj aż cały się rozpuści. Gotowy, jeszcze ciepły krem wlej do naczynia i odstaw do stężenia. Jeżeli chcesz uzyskać charakterystyczny kształt deseru jak na zdjęciu – ustaw szklanki pod kątem. Możesz w tym celu użyć formy do muffinek. Pora na galaretkę. Wykonaj ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu i lekko schłodzoną wylej na gotową panna cottę.

- Tłuste wędliny i pasztety zamień na pełne błonnika pasty warzywne
Gotowe wyroby mięsne, takie jak parówki, wędliny czy pasztety mają w sobie bardzo dużo tłuszczu i sztucznych konserwantów, które szkodzą Twojemu zdrowiu. Doskonałym zamiennikiem są kanapkowe pasty na bazie roślin strączkowych, które podobnie jak mięso – dostarczają białka, a dodatkowo obfitują w błonnik pokarmowy i witaminy! Wypróbuj hummusy i pasty wegańskie, które rewelacyjnie zastępują tradycyjny pasztet na kanapkach.
- Zrezygnuj z jasnej mąki pszennej na rzecz pełnoziarnistej
To trik, który bardzo łatwo zastosować! Wystarczy, że w przepisie na ciasto, chleb lub makaron zastąpisz tradycyjną jasną mąkę wersją pełnoziarnistą. Tym sposobem dostarczysz sobie sporej dawki prozdrowotnego błonnika i składników mineralnych, których w produktach z pełnego ziarna jest znacznie więcej. Chcesz przekonać się jakie to proste? Sprawdź nasz przepis na razowe, włoskie pieczywo.
- Zamień chipsy ziemniaczane na domowe chipsy warzywne
Chrupiące, pełne przypraw, ziemniaczane kąski kuszą ze stołu pełnego przekąsek. Musisz się opanować, gdyż nie są takie zdrowe. Są kaloryczne, pełne soli, a podczas ich smażenia wydzielają się szkodliwe związki, których nadmiar może mieć fatalne skutki w przyszłości. Zastąp je chipsami warzywnymi, które wykonasz sam! Zacznij od jarmużu. Wystarczy, że kawałeczki jarmużu obtoczysz w przyprawach, skropisz oliwą i upieczesz. Piekarnik nastaw na 150°C, wstaw chipsy i wyjmij po 3 minutach. Jeżeli brak Ci czasu, to zdrową alternatywą dla chipsów ziemniaczanych jest również popcorn, który nie zawiera tłuszczu i konserwantów.
Jak sam widzisz, nie musisz rozpoczynać dietetycznej rewolucji, żeby Twoje gotowanie przybrało zdrowy obrót. Wystarczy, że zastosujesz się do naszych prostych wskazówek żywieniowych, które w dodatku są bardzo smaczne. Na początek zacznij chociaż od jednej – to będzie Twój pierwszy krok do zdrowia!