Wakacje dla wielu z nas kojarzą się z beztroską i luzem. Zarówno jeśli chodzi o odpoczynek od szkoły i pracy, jak też rozluźnienie restrykcji żywieniowych. Chociaż chwilowe przymknięcie oka na dietę nie zniweczy dotychczas wypracowanych efektów, warto dbać o zdrowe nawyki również na wakacjach. Jak to zrobić bez większych wyrzeczeń?
W lato spotyka nas wiele pokus – lody, gofry, chipsy… Aby się ich ustrzec, warto mieć zawsze przy sobie zdrowe przekąski. Mogą to być przekąski owocowe, batoniki muesli, owoce i warzywa pokrojone w słupki, musy owocowe, suszone owoce czy orzechy. Tego typu produkty sprawdzają się doskonale na czarną godzinę ponieważ oddalają pierwszy głód, gdy właśnie zaczyna burczeń nam w brzuchu.
Wakacyjną zmorą są też słodzone gazowane napoje. Pamiętajmy, że w głównej mierze składają się z cukru, który po pierwsze w nadmiarze sprzyja otyłości, po drugie powoduje próchnicę zębów, a po trzecie negatywnie wpływa na koncentrację dzieci. Zamiast nich wybierajmy wodę, która nawodni i ugasi pragnienie. Nawadnianie jest szczególnie ważne przy wysokich temperaturach. Do wody można dodać ulubione owoce, np. pokrojone truskawki czy też plastry cytryny, które nadadzą jej smaku, a dodatkowo będzie przyjemniejsza do spożycia.
Wybierasz się na wakacje, jedziecie autem z dziećmi i nie wiesz co kupić na przekąskę? Aby uniknąć zatrzymywania się na stacji paliw i kupowania bułek z parówką, zabezpiecz się jeszcze przed podróżą. Wybierz zdrowe batony np. na bazie daktyli, chipsy owocowe np. suszone jabłka w plasterkach czy też musy w tubkach do wyciskania, które są idealne do jedzenia w samochodzie, ponieważ nie wyleją się mimo naszej woli.
Kanapki to świetny pomysł na wakacyjne wędrówki! Można je z łatwością zapakować do lunchboxa bądź zawinąć w folię i schować do plecaka. Pieczywo posmaruj pastą warzywną, ułóż plastry sera bądź szynki, liście sałaty i kanapka gotowa. Pamiętaj o porcji warzyw – możesz zapakować je oddzielnie – świetnie sprawdzą się pomidorki koktajlowe, słupki papryki bądź mini marchewki.
Co wybierać na wakacyjne obiady w lokalu? Warto próbować regionalnych dań, tak więc koniecznie skosztujcie prawdziwej pizzy we Włoszech, ale dobierzcie do niej lekkie dodatki. Z kolei nad polskim morzem zamówcie rybę, ale nie flądrę w panierce z głębokiego tłuszczu, a pieczonego dorsza. Tego typu nawyki ograniczą ilość spożytych kalorii, a co więcej nie sprawią, że poczujecie się ociężali po posiłku.
Zdrowe wakacje z dziećmi są proste, potrzeba tylko trochę chęci. Dzięki powyższym pomysłom utrzymacie dietę w ryzach. Uczenie dzieci, że lepsze wybory żywieniowe sprzyjają ich zdrowiu zaprocentują w przyszłości.