Jako zdeklarowani maniacy owoców i warzyw nieustannie próbujemy modyfikować receptury w taki sposób, aby tych składników było jak najwięcej! Tym razem kulinarnym eksperymentom poddaliśmy gofry, czyli ulubiony deser najmłodszych łasuchów. Gofry pałaszujemy najczęściej z ogromną porcją bitej śmietany, istnieje jednak wiele sposobów, aby nieco je urozmaicić. Podpowiadamy, jak zmienić ten deser w prawdziwe śniadaniowe arcydzieło, pełne witamin i naszych ukochanych owoców!
Do stworzenia pysznego ciasta na gofry potrzebujesz:
- 3/4 szklanki kefiru
- 6 łyżek musu z mango Bob Snail
- 1 jajko
- 1 szklankę mąki pszennej
- 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Jak przystało na nasze przepisy, wykonanie gofrów jest bajecznie proste.
Suche składniki wymieszaj w jednej miseczce, a mokre zmiksuj w drugiej. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, w celu uzyskania jednolitej masy. Rozgrzej dobrze gofrownicę na najwyższą moc. Z racji tego, że ciasto jest dość gęste, rozsmaruj je łyżką w urządzeniu i piecz około 4 minuty. Jeszcze ciepłe udekoruj kolejną porcją owoców! Takie gofry są świetnym sposobem na przemycenie większej ilości owoców do diety najmłodszych domowników. Smacznego!