Takie Zdrowe mango gofry

mar 2, 2021

Jako zdeklarowani maniacy owoców i warzyw nieustannie próbujemy modyfikować receptury w taki sposób, aby tych składników było jak najwięcej! Tym razem kulinarnym eksperymentom poddaliśmy gofry, czyli ulubiony deser najmłodszych łasuchów. Gofry pałaszujemy najczęściej z ogromną porcją bitej śmietany, istnieje jednak wiele sposobów, aby nieco je urozmaicić. Podpowiadamy, jak zmienić ten deser w prawdziwe śniadaniowe arcydzieło, pełne witamin i naszych ukochanych owoców!

Do stworzenia pysznego ciasta na gofry potrzebujesz:

  • 3/4 szklanki kefiru
  • 6 łyżek musu z mango Bob Snail
  • 1 jajko
  • 1 szklankę mąki pszennej
  • 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Jak przystało na nasze przepisy, wykonanie gofrów jest bajecznie proste.

Suche składniki wymieszaj w jednej miseczce, a mokre zmiksuj w drugiej. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, w celu uzyskania jednolitej masy. Rozgrzej dobrze gofrownicę na najwyższą moc. Z racji tego, że ciasto jest dość gęste, rozsmaruj je łyżką w urządzeniu i piecz około 4 minuty. Jeszcze ciepłe udekoruj kolejną porcją owoców! Takie gofry są świetnym sposobem na przemycenie większej ilości owoców do diety najmłodszych domowników.  Smacznego!

polecane

Zdrowe nawyki na wakacjach

Zdrowe nawyki na wakacjach

Wakacje dla wielu z nas kojarzą się z beztroską i luzem. Zarówno jeśli chodzi o odpoczynek od szkoły i pracy, jak też rozluźnienie restrykcji żywieniowych. Chociaż chwilowe przymknięcie oka na dietę nie zniweczy dotychczas wypracowanych efektów, warto dbać o zdrowe...

Takie zdrowe dodatki na grilla

Takie zdrowe dodatki na grilla

Dodatki do grilla – przystawki, które zaostrzą apetyt gości. Grillowanie to świetny czas na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi, biesiadowanie oraz jedzenie pysznych dań. Jednak zanim na ruszcie zacznie skwierczeć, na stole postawić trzeba przekąski, które z...

Sposób na tofu z grilla

Sposób na tofu z grilla

Można grillować kiełbaski i kurczaka – to najbardziej powszechne produkty, które wrzucamy na ruszt. Coraz częściej też sięgamy po różnego rodzaju sery, np. halloumi oraz warzywa – paprykę, cukinię, bakłażana czy pieczarki portobello. Co zrobić w sytuacji gdy jesteśmy...