Takie zdrowe Święta

gru 18, 2023

Boże Narodzenie to czas, kiedy spotykamy się w rodzinie, delektujemy wyjątkowymi potrawami i cieszymy się magicznym klimatem. Jednak, często towarzyszą temu również pokusy kaloryczne i nadmiar wysoko przetworzonej żywności. Jak więc połączyć świąteczną radość z dbałością o zdrowie? W tym artykule znajdziesz zdrowe wskazówki, sprawdzone patenty oraz inspirujące modyfikacje potraw, które uczynią Twoje święta zarówno smaczne, jak i korzystne dla zdrowia.

Buszując po Internecie w okresie świątecznym jedną z najczęściej pojawiających się fraz jest „Jak nie przejeść się w święta”. Okazuje się, że świętowanie od razu kojarzy nam się z przejedzeniem i to do granic możliwości. Dziś pokażemy Ci, że jest też inna, znacznie zdrowsza droga i święta mogą być smaczne i niekoniecznie muszą nam przysporzyć dodatkowych kilogramów.

Zerknij na nasze zdrowe wskazówki, które sprawią, że poczujesz różnicę, a hasło „Świętowanie w zdrowym stylu” nie okaże się jedynie sloganem reklamowym.

  • Poranne nawodnienie: Zacznij dzień od szklanki wody z cytryną. Możesz wykorzystać w tym celu również sok cytrynowy, dzięki temu łatwiej będzie Ci wypić całą szklankę wody.  Nawodnienie rano pobudza metabolizm i pomaga w kontrolowaniu apetytu.
  • Zjedz zbilansowane śniadanie: Nie pomijaj śniadania, to częsty błąd. Myślisz sobie – najem się wieczorem. W konsekwencji metabolizm zwolni, Ty zjesz potrójną kolacje i niestrawność gotowa… Zbilansowane posiłki rano pomogą w kontrolowaniu głodu w ciągu dnia i dadzą Ci zdrowy balans. Wypróbuj chociażby starą, dobrą owsiankę.
  • Planowanie porcji: Ustal rozsądne porcje i spróbuj zjeść je w wolniejszym tempie. Pomoże to zredukować ilość spożywanych kalorii.
  • Ruch w trakcie świąt: Wprowadź krótkie spacery między posiłkami. To nie tylko pomaga w trawieniu, ale również poprawia samopoczucie.
  • Unikaj nadmiaru słodyczy: Ogranicz spożycie słodyczy i ciast do umiarkowanej ilości. Wybieraj te z niższą zawartością cukru lub eksperymentuj z alternatywnymi słodzikami.
  • Pełnoziarniste mąki: Zamień, choć częściowo, białą mąkę na pełnoziarnistą w przepisach na ciasta czy pierogi. Dostarczają one więcej błonnika i składników mineralnych. W Naurze są aż trzy takie mąki do wyboru: orkiszowa, pszenna i żytnia
  • Ograniczona ilość soli: Zmniejsz ilość soli w potrawach, korzystając z ziół i przypraw do nadania smaku. Ogrom przypraw znajdziesz w marce Ten Smak.
  • Białko roślinne: Wprowadź do potraw białko roślinne, takie jak fasola, soczewica czy quinoa. Dodadzą jednocześnie błonnika i witamin, a także sprawią, że całe danie będzie bardziej wartościowe.
  • Zdrowsze sosy i dressingi: Przygotuj sosy i dressingi na bazie jogurtu naturalnego czy musztardy i odstaw majonez i śmietanę. Nasze propozycje mają mniej kalorii, a są równie smaczne! Możesz też użyć gotowych sosów na bazie pomidorów marki Daryna, pomidory są niskokaloryczne, a niezawodne sosy Daryny smakują jak domowe!
  • Warzywa na pierwszym planie: Zwiększ ilość warzyw w potrawach. Dodaj do zup, sałatek czy farszów, aby dostarczyć więcej witamin i minerałów. Zmodyfikuj np. zupę grzybową – dodaj do niej więcej warzyw, takich jak marchewki czy pietruszka, i użyj bulionu warzywnego zamiast mięsnego. To nadal intensywny smak, ale z mniejszą zawartością tłuszczu.
  • Pyszna kompotowa alternatywa: Zamiast gotować kompot z dodatkiem cukru, wypróbuj wariację z suszonymi owocami, goździkami i cynamonem. Możesz również dodać kilka plasterków imbiru dla korzystnego wpływu na układ trawienny.
  • Przygotuj zdrowy deser: Uwzględnij w świątecznym menu babkę marchewkową bez cukru. Zamiast białego cukru, użyj erytrytolu reVito. Możesz również dodać orzechy włoskie, aby dostarczyć białka i zdrowych tłuszczów.

Zdrowe Święta Bożego Narodzenia to nie tylko wybór korzystniejszych składników, ale również świadome podejście do tradycji kulinarnej. Modyfikacje potraw mogą nie tylko obniżyć ilość spożywanych kalorii, ale także dostarczyć organizmowi wartości odżywczych. Podczas gdy przygotowujesz się do świątecznych przyjęć, pamiętaj, że zdrowy styl życia to równowaga między ciałem a duszą. Święta to okazja do celebracji, ale również moment na zadbanie o siebie i bliskich. Planując menu, zastanów się, jak możesz wzbogacić je o składniki pełnowartościowe, bogate w witaminy i minerały.Wprowadzając zdrowe wersje tradycyjnych potraw, śmiało możemy cieszyć się świątecznym smakiem, jednocześnie pielęgnując nasze zdrowie. To harmonijne połączenie tradycji z nowoczesnością, gdzie święta stają się nie tylko czasem radości, ale także troski o dobre samopoczucie i długotrwałe zdrowie.

Życzymy Ci Zdrowych i Radosnych Świąt Bożego Narodzenia!

polecane

Pierniczki na choinkę

Pierniczki na choinkę

Jeżeli nie masz jeszcze świątecznej choinki i szukasz nowego sposobu na jej ozdobienie, to mamy dla Ciebie pomysł idealny – pięknie wygląda, niebiańsko pachnie, a do tego jeszcze świetnie smakuje! Mowa o pierniczkach, które nie tylko mogą pojawić się na świątecznym...

Takie Zdrowe przekąski na Mikołajki

Takie Zdrowe przekąski na Mikołajki

Mikołajki to jedno z najbardziej wyczekiwanych świąt w roku, szczególnie przez dzieciaki, ale i dorośli korzystają z dobrodziejstw tego magicznego dnia. To wyjątkowy czas, kiedy zaskakujemy wszystkich upominkami, do naszych domów wprowadzamy świąteczne dekoracje, a...

Przekąskowe bestsellery, czyli co zabrać ze sobą na domówkę

Przekąskowe bestsellery, czyli co zabrać ze sobą na domówkę

Zbliżają się Andrzejki, a jak wiemy to czas magiczny, pełen wróżb i radosnych spotkań ze znajomymi. Warto już teraz zastanowić się, jak się do niego odpowiednio przygotować, ale najpierw powiedzmy sobie kilka słów o tym magicznym dniu! Andrzejki to tradycyjne polskie...