Tofucznica – ulubione śniadanie weganina

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.22″][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.27.4″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]

Rezygnacja z jajek, nabiału i mięsa wcale nie oznacza nudnych śniadań! Warzywa i owoce dają nam ogrom możliwości, z których możemy stworzyć różnorodne, pełne smaku dania. Pokażemy Ci, że z pomocą naszych sprytnych wskazówek, stworzysz wymyślne i w pełni wegańskie śniadanie. Tofucznica powoli staje się klasykiem. Dla niewtajemniczonych jest to wegański odpowiednik jajecznicy, który szturmem wdarł się na salony roślinożerców. Zupełnie nas to nie dziwi, bo w tej formie tofu smakuje najlepiej, a co najistotniejsze w śniadaniu – dostarcza zdrowej energii na cały dzień! Naszą tofucznicą zachwyci się zarówno weganin, jak i każdy poszukiwacz nowych, zdrowych smaków!

Do przygotowania jajecznicy dla Ciebie i bliskiej Ci osoby, potrzebne Ci będą:

  • kostka tofu wędzonego Naura (180 g)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • pół łyżeczki czarnej soli himalajskiej – kluczowy składnik, który zastępuje charakterystyczny, siarkowy aromat jajek
  • szczypta pieprzu
  • szczypta płatków chilli
  • szczypta kurkumy – dzięki niej tofucznica nabierze żółtego koloru, niczym jej pierwowzór

Sposób przygotowania:

Tofu pokrusz i podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Użycie tofu wędzonego sprawi, że nasza tofucznica będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Następnie do masy dodaj czarną sól oraz pieprz, do­kład­nie za­mie­szaj i wlej odrobinę wody w celu otrzymania odpowiedniej konsystencji. Kiedy cała woda od­pa­ru­je tofucznica jest gotowa do spałaszowania.

Podpowiadamy, że tofucznica świetnie komponuje się z rukolą na pełnoziarnistym, żytnim pieczywie.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *