Taki zdrowy weekend meksykański

lip 30, 2021

Hola Amigo! Witamy Cię tradycyjnym meksykańskim zwrotem, a to dlatego, że rozpoczynamy pełen słońca i południowych smakołyków weekend meksykański! A co najczęściej pichcą Meksykanie? Uwielbiają kukurydzę, nasiona roślin strączkowych i oczywiście ostrą papryczkę, czyli wszystko to co zdrowe!

Zapraszamy na taką zdrową sobotę w wersji meksykańskiej!

Śniadanie: wafle kukurydziane z wegańskim pasztetem meksykańskim, pomidorem i kolendrą  

2 śniadanie: pudding czekoladowy z awokado

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki syropu z agawy „light” reVito
  • 1 łyżeczka kakao Biolife

Wszystkie składniki umieść w misie blendera i zmiksuj na gładką masę.

Obiad: tortille z tofu

Składniki (2 sztuki):

  • dwie pełnoziarniste tortille
  • 180 g (kostka) tofu wędzonego Naura
  • 2 liście sałaty karbowanej
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 100 g posiekanej papryki czerwonej
  • 1 papryczka chili
  • 3 łyżki kukurydzy
  • 4  łyżki ostrego sosu Hot Grill bez dodatku cukru Daryna
  • szczypta przyprawy meksykańskiej Ten Smak

Tortiille posmaruj ostrym sosem i ułóż na nich liście sałaty, tofu oraz warzywa. Całość posyp meksykańską przyprawą i zawiń w rulony.

Podwieczorek: ciasto domowe z błonnikiem z agawy

Kolacja: pieczone bataty posypane kolendrą, słonecznikiem, serem żółtym, doprawione przyprawą meksykańską

Bataty piecz w temperaturze 200°C przez 50 minut.

Zdrową niedzielę przywitamy pyszną granolą!

Śniadanie: granola czekoladowa z malinami, mlekiem sojowym i świeżym bananem

2 śniadanie: baton Brownie

Obiad: chili sin carne

Podwieczorek: deser chia z borówkami

Składniki:

  • 200g mleka kokosowego
  • 200g jogurtu greckiego
  • 5 łyżek nasion chia Naura
  • 2 łyżki syropu z agawy „light” reVito
  • 100 g borówek amerykańskich

Wszystkie składniki wymieszaj i odstaw na kilka godzin, żeby nasionka mogły nabrać odpowiedniej konsystencji.

Kolacja: guacamole

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • sok z połowy limonki
  • 1 mała cebulka czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • świeża kolendra
  • świeża papryczka chili
  • szczypta soli

Awokado rozgnieć widelcem i skrop sokiem z limonki. Cebulkę, czosnek, papryczkę oraz kolendrę drobno posiekaj, dodaj do awokado i dopraw do smaku. Podawaj z ciemnym chlebem bezglutenowym Incola i świeżymi warzywami.

Taka zdrowa lista zakupów:

  • Wafle kukurydziane bez soli BIO Naura
  • Pasztet meksykański Primavika
  • Syrop z agawy „light” reVito
  • Kakao BIO BioLife
  • Tofu wędzone Naura
  • Sos Hot Grill bez dodatku cukru Daryna  
  • Przyprawa meksykańska Ten Smak
  • Ciasto domowe z błonnikiem z agawy BIO Cultured Foods
  • Granola czekoladowa z malinami OneDayMore
  • Baton Brownie-Chocolate  Cerea
  • Sos Chili sin carne roślinny Primavika
  • Nasiona Chia BIO Naura
  • Chleb ciemny bezglutenowy Incola

polecane

Wzbogać smak jesiennych potraw z sosami Daryna

Wzbogać smak jesiennych potraw z sosami Daryna

Jesień to pora roku, która przynosi nam nie tylko złote liście i chłodniejsze wieczory, ale także ogromną inspirację do gotowania. To czas, kiedy chętniej sięgamy po aromatyczne, rozgrzewające smaki, które otulają nas ciepłem i dodają energii w deszczowe dni. Produkty...

Jesiennie inspiracje z BIO pastami od Naura

Jesiennie inspiracje z BIO pastami od Naura

Nadeszła jesień, a wraz z nią natura obdarza nas bogactwem smaków i kolorów. W chłodne, deszczowe dni poszukujemy potraw, które rozgrzewają, dodają energii i jednocześnie są zdrowe. Właśnie dlatego produkty BIO od Naury mogą okazać się idealnym wyborem. Pasty te są...