Hola Amigo! Witamy Cię tradycyjnym meksykańskim zwrotem, a to dlatego, że rozpoczynamy pełen słońca i południowych smakołyków weekend meksykański! A co najczęściej pichcą Meksykanie? Uwielbiają kukurydzę, nasiona roślin strączkowych i oczywiście ostrą papryczkę, czyli wszystko to co zdrowe!
Zapraszamy na taką zdrową sobotę w wersji meksykańskiej!
Śniadanie: wafle kukurydziane z wegańskim pasztetem meksykańskim, pomidorem i kolendrą
2 śniadanie: pudding czekoladowy z awokado
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 2 łyżki syropu z agawy „light” reVito
- 1 łyżeczka kakao Biolife
Wszystkie składniki umieść w misie blendera i zmiksuj na gładką masę.
Obiad: tortille z tofu
Składniki (2 sztuki):
- dwie pełnoziarniste tortille
- 180 g (kostka) tofu wędzonego Naura
- 2 liście sałaty karbowanej
- kilka pomidorków koktajlowych
- 100 g posiekanej papryki czerwonej
- 1 papryczka chili
- 3 łyżki kukurydzy
- 4 łyżki ostrego sosu Hot Grill bez dodatku cukru Daryna
- szczypta przyprawy meksykańskiej Ten Smak
Tortiille posmaruj ostrym sosem i ułóż na nich liście sałaty, tofu oraz warzywa. Całość posyp meksykańską przyprawą i zawiń w rulony.
Podwieczorek: ciasto domowe z błonnikiem z agawy
Kolacja: pieczone bataty posypane kolendrą, słonecznikiem, serem żółtym, doprawione przyprawą meksykańską
Bataty piecz w temperaturze 200°C przez 50 minut.
Zdrową niedzielę przywitamy pyszną granolą!
Śniadanie: granola czekoladowa z malinami, mlekiem sojowym i świeżym bananem
2 śniadanie: baton Brownie
Obiad: chili sin carne
Podwieczorek: deser chia z borówkami
Składniki:
- 200g mleka kokosowego
- 200g jogurtu greckiego
- 5 łyżek nasion chia Naura
- 2 łyżki syropu z agawy „light” reVito
- 100 g borówek amerykańskich
Wszystkie składniki wymieszaj i odstaw na kilka godzin, żeby nasionka mogły nabrać odpowiedniej konsystencji.
Kolacja: guacamole
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- sok z połowy limonki
- 1 mała cebulka czerwona
- 1 ząbek czosnku
- świeża kolendra
- świeża papryczka chili
- szczypta soli
Awokado rozgnieć widelcem i skrop sokiem z limonki. Cebulkę, czosnek, papryczkę oraz kolendrę drobno posiekaj, dodaj do awokado i dopraw do smaku. Podawaj z ciemnym chlebem bezglutenowym Incola i świeżymi warzywami.
Taka zdrowa lista zakupów:
- Wafle kukurydziane bez soli BIO Naura
- Pasztet meksykański Primavika
- Syrop z agawy „light” reVito
- Kakao BIO BioLife
- Tofu wędzone Naura
- Sos Hot Grill bez dodatku cukru Daryna
- Przyprawa meksykańska Ten Smak
- Ciasto domowe z błonnikiem z agawy BIO Cultured Foods
- Granola czekoladowa z malinami OneDayMore
- Baton Brownie-Chocolate Cerea
- Sos Chili sin carne roślinny Primavika
- Nasiona Chia BIO Naura
- Chleb ciemny bezglutenowy Incola