Vege lody dla małych Smakoszy

lip 5, 2022

Coraz więcej rodziców zwraca uwagę na to, aby dobrze odżywiać swoje dzieci. Wiąże się z tym unikanie przetworzonej żywności bogatej w cukier. W lato na każdym rogu czyhają słodzone napoje gazowane, lemoniady i… lody.

Dzieci uwielbiają lody i w czasie wakacyjnym zjadają ich całkiem sporo. Czy są lody, które można podawać dzieciom bez obaw o to, że dostaną solidną dawkę cukru w jednej porcji? Tak – to domowe lody na bazie bananów. Banany po pokrojeniu w plastry i zamrożeniu (np. w strunowych woreczkach) zmieniają się nie do poznania. Nabierają aksamitnej konsystencji stając się idealną podstawą do wegańskich lodów. Wystarczy włożyć je do blendera z kilkoma dodatkami i po kilku sekundach zmienią się w pyszne lody. W ten sposób można przygotować dziesiątki różnych kombinacji. Zachęcamy do przetestowania kilku z nich!

Lody kakaowe

  • Dojrzałe, miękkie i kremowe awokado (najlepiej odmiana hass)
  • Pół zmrożonego banana
  • Czubata łyżka kakao
  • Łyżka syropu daktylowego
  • Łyżeczka ziaren kakaowca/posiekanej gorzkiej czekolady min. 70% kakao

Do naczynia blendera włóż obrane i przepołowione awokado, zamrożone plastry banana, kakao i syrop daktylowy. Wszystko zblenduj na wysokich obrotach do uzyskania gęstej konsystencji. Dodaj ziarna kakaowca lub posiekaną czekoladę, wymieszaj ręcznie i przełóż do dwóch salaterek.

Wskazówka: Bananowe lody dosyć szybko topnieją, dlatego aby przedłużyć ich trwałość dobrze jest przed podaniem włożyć puste salaterki na pół godziny do zamrażarki, a lody wykładać dopiero do zmrożonych misek.

Lody chałwowe

  • 2 banany
  • 3 łyżki pasty tahini (użyj 100%-owej gotowej lub domowej)
  • ¼ łyżeczki cynamonu

Przygotuj foremki na lody. Do naczynia blendera włóż zamrożone plastry banany, wlej tahini i dosyp cynamon. Wszystko zblenduj na wysokich obrotach do uzyskania gęstej konsystencji. Przelej masę do dwóch foremek. Włóż do zamrażarki na kilka godzin.

Wskazówka: Domowe tahini przygotujesz z zaledwie dwóch składników: prażonych nasion sezamu i oliwy z oliwek.

Lody orzechowe

  • Banan
  • Łyżka pasty orzechowej (użyj 100%-owej gotowej lub domowej)
  • Łyżka syropu klonowego

Przygotuj foremki na lody. Do naczynia blendera włóż zamrożone plastry banany, masło orzechowe i syrop klonowy. Wszystko zblenduj na wysokich obrotach do uzyskania gęstej konsystencji. Przelej masę do dwóch foremek i włóż do zamrażarki na kilka godzin.

Wskazówka: Aby jak najmniej natrudzić się przy produkcji lodów bananowych warto użyć blendera typu rozdrabniacz z nożem ze stali nierdzewnej w kształcie litery „S”.

    polecane

    3 bezglutenowe propozycje na drugie śniadanie

    3 bezglutenowe propozycje na drugie śniadanie

    Jesteś w natłoku obowiązków i nie masz czasu na pełnowartościowe drugie śniadanie w pracy, szkole lub na uczelni? Czy dodatkowo dokucza Ci nietolerancja glutenu, a może od dziecka jesteś na ścisłej diecie bezglutenowej? Niezależnie od tego z jakich powodów unikasz...

    Kolorowe tortille na szybki obiad

    Kolorowe tortille na szybki obiad

    Wracasz zmęczony po ciężkim dniu do domu i chciałbyś coś przekąsić? Wszyscy to znamy – po pracy trzeba jeszcze zrobić zakupy, odebrać dzieci, zrobić szybkie porządki i w końcu ugotować obiad dla całej rodziny! W momencie, w którym każda minuta jest na wagę złota...

    Przekąski na ostatni piknik lata

    Przekąski na ostatni piknik lata

    Zawsze trochę nam szkoda żegnać się z latem i wakacjami, szczególnie że są takie krótkie! Zbliża się ostatni weekend tego lata pogoda nam dopisuje, więc pora na ostatni w tym sezonie piknik! Warto zadbać o odpowiednie okoliczności i sprawić, żeby to pożegnanie lata...