Słyszałeś kiedyś o pasztecie z recyklingu? Nie brzmi to zachęcająco? Zapewniamy, że nazwa nie oddaje ani smaku, ani idei tego rodzaju przysmaku. Nasz dzisiejszy bohater powstał z warzyw, które uratowaliśmy z pachnącego, pełnego warzyw bulionu! Wegańska kuchnia przyzwyczaiła nas do tego, że nic nie może się zmarnować. Popierając trend zero waste, powinniśmy o tym pamiętać. Nie zapominaj, że tego typu inicjatywy pobudzają w Tobie kreatywność. A nic tak nie dopieszcza dań, jak szczypta kreatywności i zaangażowania.
Składniki pasztetu:
- porcja warzyw powstałych po wegańskim bulionie (seler, marchew, pietruszka, por)
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej Naura
- pół szklanki nasion słonecznika
- kilka suszonych pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- przyprawy Ten Smak: 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki wędzonej papryki, pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki mielonej kolendry
- sól i pieprz
- 2 łyżki masła orzechowego bez dodatku soli i cukru Primaeco
Cebulkę zeszklij na oleju rzepakowym, dodaj do niej kaszę oraz warzywa, a następnie dorzuć wszystkie przyprawy. Na koniec dodaj masło orzechowe i zmiksuj na gładki krem. Tak przygotowany pasztet umieść w formie na keks i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 1 godzinę.
Zdrowa wskazówka:
Jeżeli nie jesteś weganinem, ale przepadasz za warzywnym pasztetem – dodaj do masy jajko. Ten drobny zabieg wzbogaci jego wartość odżywczą i poprawi konsystencję.