Taki zdrowy weekend tajski

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.22″][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.27.4″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]

Dziś nasze kulinarne podróżowanie zaprowadzi nas w tropiki! Pora na pełną kokosa, aromatyczną kuchnię tajską. Znajdziemy w niej owoce morza, ryż, tofu i oczywiście dużo mleka kokosowego! A wszystko to przyprawione trawą cytrynową, imbirem i świeżą, aromatyczną limonką. Nie zwlekaj zatem i wybierz się na egzotyczne zakupy, bo w ten weekend czeka Cię podróż kulinarna inspirowana wiecznie zieloną Tajlandią.

Zdrowa sobota pełna jest kokosa!

Śniadanie: granola kokosowa podana z jogurtem i świeżym ananasem

2 śniadanie: koktajl na bazie wody kokosowej

Zmiksuj: mango, banana, smoczy owoc i 320 ml wody kokosowej naturalnej CO&CO.  

Obiad: roślinne curry z cieciorką podawane z ryżem długoziarnistym

Podwieczorek: krówki bananowe na bazie mleka kokosowego

Kolacja: ryżowe wafle z twarożkiem z nerkowców, cebulką dymką i kolendrą

Przepis na roślinny serek z orzechów nerkowca dostępny jest tutaj.

Niedzielę zaczynamy od zdrowej owsianki!

Śniadanie: złota owsianka

Składniki owsianki:

  • 1 łyżka masła kokosowego Amrita
  • 1 łyżeczka kurkumy Ten smak
  • 1/3 szklanki płatków owsianych Naura
  • 1 szklanka napoju sojowego Bio Zen
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1 łyżka syropu ryżowego reVito

2 śniadanie: chipsy kokosowe

Obiad: zupa tajska Tom Yum z kurczakiem

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 30 g pasty tom yum
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1/3 puszki krojonych pomidorów Bio Naturo
  • 200 g pokrojonego w kostkę kurczaka
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka startego imbiru

Do garnka wlej bulion, dodaj pastę tom yum, a następnie dodaj mleko kokosowe, pomidory i zagotuj. Po tym czasie wrzuć kurczaka i gotuj aż zetnie się białko. Na koniec dopraw pozostałymi składnikami. Podawaj z makaronem ryżowym, kolendrą i cebulką dymką.

Podwieczorek: racuchy kokosowe z kremem mango

Kolacja: tofucznica, podana z kolendrą i pomidorkami koktajlowymi

Przepis na ten wegański specjał znajdziesz tutaj.

Taka zdrowa lista zakupów:

  • Granola kokosowa z ananasem Inna Bajka
  • Napój kokosowy niegazowany 99,95% CO&CO
  • Sos curry warzywne roślinne Primavika
  • Cukierki krówki smak bananowy bez mleka BIO Super Krówka
  • Wafle ryżowe z solą morską BIO Naura
  • Orzechy nerkowce BIO  BioLife
  • Płatki drożdżowe nieaktywne BIO BioLife
  • Agar BioLife
  • Olej kokosowy masło Ghee BIO Amrita
  • Kurkuma Ten Smak
  • Płatki owsiane zwykła BIO Naura
  • Napój sojowy BIO Bio Zen
  • Syrop ryżowy BIO reVito
  • Chipsy kokosowe oryginalne Crispconut
  • Pomidory krojone BIO Naturo
  • Racuchy z mąką kokosową BIO Zdrowo Namieszane
  • Krem owocowy mango-kokos BIO Rudolfs
  • Tofu wędzone Naura

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *