Jednym z podstawowych składników przeciętnego śniadania jest twarożek, wytwarzany z mleka krowiego, którego weganie unikają jak ognia. Przypominamy, że weganie wykluczają z diety wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego. Robią to z kilku powodów, na które składa się przede wszystkim: chęć dbania o zdrowie, łatwiejszą utratę masy ciała, ochronę przed chorobami przewlekłymi, a także troska o dobro środowiska i zwierząt.
Czy jest możliwe stworzenie zamiennika bez zwierzęcych komponentów? Oczywiście, w końcu wszystko jest możliwe! Smaczny, a przy okazji bardzo zdrowy substytut śniadaniowego serka wykonamy na bazie orzechów nerkowca. Taki twarożek nie tylko nasyci nasze podniebienie, ale też będzie stanowił świetne źródło błonnika, którego tradycyjny twaróg nie zawiera. Błonnik, pęczniejąc w żołądku, daje nam uczucie sytości i w konsekwencji mimo dużych porcji, dostarczymy do organizmu mniej kalorii. Błonnik zapewnia również prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, zwiększając perystaltykę jelit i działając pozytywnie na ich florę.
Wegański „twarożek” z nerkowców
Potrzebne Ci będą:
- szklanka nerkowców BioLife
- szklanka roślinnego mleka
- 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych BioLife
- łyżeczka agaru BioLife
- łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
- szczypta chili
Jak wykonać wegański twarożek?
Nerkowce namocz w wodzie i zostaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc – to sprawi, że zmiękną i zmiksowane stworzą jedwabistą masę. Mleko zagotuj z agarem, a następnie wymieszaj z orzechami oraz pozostałymi składnikami i zmiksuj na gładką pastę.
Zdrowa wskazówka!
Podobnie jak do tradycyjnego twarożku, także do naszej wegańskiej wersji, możesz dodać posiekany szczypiorek i rzodkiewkę.