Wiosenny ogródek na Twoim parapecie

mar 25, 2022

Pierwsze promienie słońca zwiastujące wiosnę zachęcają do wyjścia na balkon bądź taras i pobrudzenia sobie rąk podczas grzebania w ziemi. Nie dość, że zajęcie to jest niezwykle uspokajające, to może być również eko! W jaki sposób? Oto kilka naszych pomysłów na wykorzystanie opakowań po żywności do sadzenia kwiatów, kiełkowania nasion i uprawy ziół.

Pusta puszka, na przykład po konserwowej fasoli, pomidorach, napojach, herbacie bądź ciastkach, może nadać się na doniczkę zero waste. Puszkę dokładnie umyj i osusz. Pamiętaj o zrobieniu otworów odpływowych (drenażu) w dnie – wykonaj wiertarką kilka dziurek. Włóż do doniczki sadzonkę wraz z ziemią. Aby eko doniczka wyglądała bardziej estetycznie, zerwij z niej etykietę, a w zamian owiń cienkim jutowym sznurkiem – nada sielankowego charakteru Twojemu wnętrzu.

Jeśli w Twojej spiżarni aż roi się od pustych słoików, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby je również wykorzystać jako doniczki. Dobrze będzie się w nich czuła mięta i inne niewielkie rośliny. Słoik zawsze jakiś jest pod ręką, a rośliny będą w nim efektownie wyeksponowane. Niezbędne jest aby na sam dół dać trochę kamyków bądź żwirku – po to, aby roślina nie zgniła. Takie szklane doniczki można postawić na parapecie, ale również porozwieszać na balkonie – będą pięknie wyglądać!

Skrzynki po jabłkach czy kobiałki po owocach jagodowych, które nieraz za darmo można zdobyć w najbliższym warzywniaku to świetny sposób na nieduże grządki podniesione. Zamiast kupować doniczki na balkon, można je zrobić samodzielnie, dając skrzynkom po owocach drugie życie. Nie trafią na śmietnik, a będą zdobiły Wasz eko ogród przez dobrych kilka sezonów!

Kupujesz zioła w doniczkach, na przykład w supermarketach, ale chcesz zacząć swoją własną eko mini uprawę? Pamiętaj, aby nie wyrzucać doniczek po już wykorzystanej świeżej bazylii, kolendrze czy mięcie. Taka doniczka po wyczyszczeniu z ziemi oraz pozostałości rośliny jak najbardziej przyda się do kolejnych nasadzeń – dasz jej drugie życie. Aby odświeżyć starą doniczkę, możesz pomalować ją farbą, na przykład pozostałą po odświeżeniu mieszkania. Pastelowe kolory stworzą romantyczną kompozycję.

Na pewno każdy ma w swojej kuchni kubek z ułamanym uchem czy wyszczerbioną miskę, których nikt już nie używa. To idealne doniczki na sukulenty. Z kolei stare durszlaki wyglądają niezwykle efektownie jako wiszące doniczki.

Grzebanie w ziemi to nie Twoja bajka? Nic nie tracisz! Możesz najprostszym sposobem wykiełkować rzeżuchę. Świąteczny stół nie byłby kompletny, gdyby nie znalazła się na nim drobna łączka zielonych listków. Smak samodzielnie wyhodowanych kiełków bije wszelkie sklepowe na głowę! Pojemnik do wysiania nasion rzeżuchy powinien być płaski. Może to być plastikowe opakowanie po paście kanapkowej czy nawet sama przykrywka.

Aby się w tym wszystkim nie pogubić, warto zasadzone rośliny podpisać. Jecie czasem lody na patyku? Co robicie z drewnianymi patyczkami, które Wam zostają? Świetnie nadadzą się do oznaczenia roślin! Wystarczy na patyczku pisakiem napisać nazwę rośliny i wetknąć go do doniczki. Zamiast patyczków z lodów jak najbardziej można też użyć starej drewnianej łyżki.

Wiosna zbliża się wielkimi krokami, nie ma na co czekać! Dołącz do nas i stwórz ogródek w duchu zero waste.

    polecane

    Zdrowe nawyki na wakacjach

    Zdrowe nawyki na wakacjach

    Wakacje dla wielu z nas kojarzą się z beztroską i luzem. Zarówno jeśli chodzi o odpoczynek od szkoły i pracy, jak też rozluźnienie restrykcji żywieniowych. Chociaż chwilowe przymknięcie oka na dietę nie zniweczy dotychczas wypracowanych efektów, warto dbać o zdrowe...

    Takie zdrowe dodatki na grilla

    Takie zdrowe dodatki na grilla

    Dodatki do grilla – przystawki, które zaostrzą apetyt gości. Grillowanie to świetny czas na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi, biesiadowanie oraz jedzenie pysznych dań. Jednak zanim na ruszcie zacznie skwierczeć, na stole postawić trzeba przekąski, które z...

    Sposób na tofu z grilla

    Sposób na tofu z grilla

    Można grillować kiełbaski i kurczaka – to najbardziej powszechne produkty, które wrzucamy na ruszt. Coraz częściej też sięgamy po różnego rodzaju sery, np. halloumi oraz warzywa – paprykę, cukinię, bakłażana czy pieczarki portobello. Co zrobić w sytuacji gdy jesteśmy...