Zdrowe zamienniki w kuchni

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.22″ custom_padding=”3px|||||”][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” custom_padding=”24px|||||”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”4.7.4″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” custom_padding=”|0px||||”]

Zainteresowałeś się gotowaniem w stylu fit, ale nie wiesz od czego zacząć? Nasze złote zasady, przekonają Cię, że nie jest to wcale takie trudne. Codziennie udowadniamy, że zdrowe odżywianie nie wymaga wielkich wyrzeczeń, a jedynie wiąże się ze zmianą przyzwyczajeń i eliminowaniem złych nawyków. Jed­nym z ta­kich za­le­ceń jest zamiana niezdrowych produktów na ich zdrow­sze alternatywy.

  • Zrezygnuj ze słodkich napojów i zrób samodzielnie wodę smakową

Słodkie napoje to zmora każdego dietetyka! Najgorsze są popularne napoje gazowane, które są pełne cukru i sztucznych barwników. Jedyne czego dostarczają, to pustych kalorii. Całe szczęście łatwo z nich zrezygnować, mając nasz przepis na wodę smakową. Wystarczy wymieszać ulubioną wodę mineralną z sokiem z cytryny i malinami! Jeżeli lubisz proste i szybkie rozwiązania, owoce możesz zastąpić 100% sokiem z aronii, żurawiny lub granatu. Polecamy Ci naturalne, mocno skoncentrowane soki bez dodatku cukru marki Naura.

  • Pożegnaj się ze popularnymi słodyczami i postaw na zdrowe desery

Słodkie batoniki, czekoladki nadziewane kremem to prosta droga do zaprzepaszczenia swoich starań o zdrową sylwetkę. Naładowane cukrem i olejem palmowym przekąski, to z pewnością grupa produktów, których w zdrowej diecie należy unikać. Czym więc zaspokoić ochotę na coś słodkiego? Rewelacyjny przepis na deser z  galaretką truskawkową Naury w roli głównej:
Wegańska panna cotta z truskawkami

Do przygotowania 4 porcji potrzebujesz:

  • 2 opakowania galaretki truskawkowej Naura
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 4 łyżki erytrytolu
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • 3 łyżeczki agaru

Najpierw zrób panna cottę! Mleko przelej do małego garnuszka, dodaj erytrytol oraz wanilię i zagotuj. Do wrzącego mleka dodaj agar i gotuj aż cały się rozpuści. Gotowy, jeszcze ciepły krem wlej do naczynia i odstaw do stężenia. Jeżeli chcesz uzyskać charakterystyczny kształt deseru jak na zdjęciu – ustaw szklanki pod kątem. Możesz w tym celu użyć formy do muffinek. Pora na galaretkę. Wykonaj ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu i lekko schłodzoną wylej na gotową panna cottę.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default”][et_pb_column _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default” type=”4_4″][et_pb_image src=”https://takiezdrowe.pl/wp-content/uploads/2021/03/galaretka.jpg” _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default” title_text=”strawberry and vanilla cream jelly dessert with fresh berry” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″ width=”82.1%” custom_padding=”|1px||173px||” custom_margin=”|133px||||”][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default”][et_pb_column _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default” type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″]

 

  • Tłuste wędliny i pasztety zamień na pełne błonnika pasty warzywne

Gotowe wyroby mięsne, takie jak parówki, wędliny czy pasztety mają w sobie bardzo dużo tłuszczu i sztucznych konserwantów, które szkodzą Twojemu zdrowiu. Doskonałym zamiennikiem są kanapkowe pasty na bazie roślin strączkowych, które podobnie jak mięso – dostarczają białka, a dodatkowo obfitują w błonnik pokarmowy i witaminy! Wypróbuj hummusy i pasty wegańskie, które rewelacyjnie zastępują tradycyjny pasztet na kanapkach. 

  • Zrezygnuj z jasnej mąki pszennej na rzecz pełnoziarnistej

To trik, który bardzo łatwo zastosować! Wystarczy, że w przepisie na ciasto, chleb lub makaron zastąpisz tradycyjną jasną mąkę wersją pełnoziarnistą. Tym sposobem dostarczysz sobie sporej dawki prozdrowotnego błonnika i składników mineralnych, których w produktach z pełnego ziarna jest znacznie więcej. Chcesz przekonać się jakie to proste? Sprawdź nasz przepis na razowe, włoskie pieczywo.

  • Zamień chipsy ziemniaczane na domowe chipsy warzywne

Chrupiące, pełne przypraw, ziemniaczane kąski kuszą ze stołu pełnego przekąsek. Musisz się opanować, gdyż nie są takie zdrowe. Są kaloryczne, pełne soli, a podczas ich smażenia wydzielają się szkodliwe związki, których nadmiar może mieć fatalne skutki w przyszłości. Zastąp je chipsami warzywnymi, które wykonasz sam! Zacznij od jarmużu. Wystarczy, że kawałeczki jarmużu obtoczysz w przyprawach, skropisz oliwą i upieczesz. Piekarnik nastaw na 150°C, wstaw chipsy i wyjmij po 3 minutach. Jeżeli brak Ci czasu, to zdrową alternatywą dla chipsów ziemniaczanych jest również popcorn, który nie zawiera tłuszczu i konserwantów.

Jak sam widzisz, nie musisz rozpoczynać dietetycznej rewolucji, żeby Twoje gotowanie przybrało zdrowy obrót. Wystarczy, że zastosujesz się do naszych prostych wskazówek żywieniowych, które w dodatku są bardzo smaczne. Na początek zacznij chociaż od jednej – to będzie Twój pierwszy krok do zdrowia!

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” custom_padding=”27px|||||”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.27.4″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” custom_padding=”||0px|||”][/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *