Crumble z owocami lata

lip 17, 2023

Znacie przepis na najszybsze letnie ciasto na świecie? Nie? To przedstawiamy Crumble! Deser na bazie owoców jest nie tylko ekspresowy, ale i rozpływa się w ustach. Pamiętasz gdy w dzieciństwie z chałki wyjadałeś kruszonkę? Pyszną, chrupiącą i słodką! Marzeniem było, aby ciasto składało się wyłącznie z kruszonki. Dziś pomożemy Ci to marzenie spełnić i przybywamy z pysznym deserem. Przed Wami crumble, czyli kruszonka z owocami! Sekretem dobrej kruszonki są odpowiednie proporcje mąki, masła i cukru, które sprawiają, że kruszonka jest perfekcyjnie chrupiąca, krucha i słodka.

Składniki potrzebne do zrobienia crumble:

  • 100 g mąki owsianej pełnoziarnistej Naura
  • 100 g płatków owsianych górskich Naura
  • 100 g masła
  • 100 g cukru lub ksylitolu reVito
  • 20 g płatków migdałowych
  • 500 g owoców sezonowych: agrestu, porzeczek, śliwek, malin, truskawek, jeżyn lub moreli

Wykonanie:

Zimne masło, mąkę oraz cukier zagnieć i rozkrusz lekko w palcach. Wstaw na 15 minut do lodówki. Pora na owoce: umyj dokładnie, duże owoce pokrój i wyciągnij z nich pestki. Przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp kruszonką. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 30 minut, aż kruszonka się zarumieni, a owoce zmiękną.    

Kilka wskazówek, które sprawią, że deser będzie jeszcze smaczniejszy i taki zdrowy!

  1. Crumble to świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru owoców, które już są bardzo dojrzałe i wymagają natychmiastowego spałaszowania. Postaw na sezonowe owoce, w tym miesiącu polecamy agrest, borówki i czereśnie!
  2. Danie mimo owoców wydaje Ci się kaloryczne? Wykorzystaj wyłącznie płatki owsiane (podwój ich porcję) i dodaj połowę porcji masła. Pomiń cukier lub zamień go na erytrytol. W ten sposób zmniejszysz kaloryczność dania prawie o połowę.
  3. Chcesz żeby danie było bardziej sycące? Dodaj źródło białka w postaci serka homogenizowanego naturalnego, scyra lub jogurtu greckiego – te składniki dostarczą dodatkowo ważnych dla zdrowia bakterii probiotycznych.
  4. Zamiast płatków migdałowych możesz użyć innych orzechów lub pestek. Doskonale sprawdzą się pestki słonecznika, dyni lub bardzo bogate w błonnik wiórka kokosowe.

polecane

Nasiona BIOchia: korzyści zdrowotne nasion chia i przepisy!

Nasiona BIOchia: korzyści zdrowotne nasion chia i przepisy!

Nasiona chia to jeden z najpopularniejszych superfoodów, ceniony za swoją wszechstronność i korzyści zdrowotne. Te małe nasiona mają zdolność absorbowania wody, co sprawia, że idealnie nadają się do przygotowywania niskokalorycznych puddingów i deserów. Zawierają...

Sezon grillowy z marką Daryna – smak lata na Twoim talerzu

Sezon grillowy z marką Daryna – smak lata na Twoim talerzu

Lato to czas grillowania, spotkań z rodziną i przyjaciółmi oraz delektowania się pysznymi potrawami na świeżym powietrzu. Chcesz wzbogacić swoje letnie menu? Odkryj wyjątkowe produkty marki Daryna, które sprawią, że każde grillowanie stanie się kulinarnym świętem....

Aloe Vera – odkryj zalety napojów aloesowych od reVito

Aloe Vera – odkryj zalety napojów aloesowych od reVito

Odkryj zalety napojów aloesowych Aloe Vera od reVito - naturalnych, zdrowych i orzeźwiających napojów, idealnych na oczyszczanie organizmu! Wysoka zawartość aloesu, brak dodatku cukru, różnorodne smaki i bogactwo witaminy C to tylko niektóre z korzyści. Wprowadź...