Crumble z owocami lata

lip 17, 2023

Znacie przepis na najszybsze letnie ciasto na świecie? Nie? To przedstawiamy Crumble! Deser na bazie owoców jest nie tylko ekspresowy, ale i rozpływa się w ustach. Pamiętasz gdy w dzieciństwie z chałki wyjadałeś kruszonkę? Pyszną, chrupiącą i słodką! Marzeniem było, aby ciasto składało się wyłącznie z kruszonki. Dziś pomożemy Ci to marzenie spełnić i przybywamy z pysznym deserem. Przed Wami crumble, czyli kruszonka z owocami! Sekretem dobrej kruszonki są odpowiednie proporcje mąki, masła i cukru, które sprawiają, że kruszonka jest perfekcyjnie chrupiąca, krucha i słodka.

Składniki potrzebne do zrobienia crumble:

  • 100 g mąki owsianej pełnoziarnistej Naura
  • 100 g płatków owsianych górskich Naura
  • 100 g masła
  • 100 g cukru lub ksylitolu reVito
  • 20 g płatków migdałowych
  • 500 g owoców sezonowych: agrestu, porzeczek, śliwek, malin, truskawek, jeżyn lub moreli

Wykonanie:

Zimne masło, mąkę oraz cukier zagnieć i rozkrusz lekko w palcach. Wstaw na 15 minut do lodówki. Pora na owoce: umyj dokładnie, duże owoce pokrój i wyciągnij z nich pestki. Przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp kruszonką. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 30 minut, aż kruszonka się zarumieni, a owoce zmiękną.    

Kilka wskazówek, które sprawią, że deser będzie jeszcze smaczniejszy i taki zdrowy!

  1. Crumble to świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru owoców, które już są bardzo dojrzałe i wymagają natychmiastowego spałaszowania. Postaw na sezonowe owoce, w tym miesiącu polecamy agrest, borówki i czereśnie!
  2. Danie mimo owoców wydaje Ci się kaloryczne? Wykorzystaj wyłącznie płatki owsiane (podwój ich porcję) i dodaj połowę porcji masła. Pomiń cukier lub zamień go na erytrytol. W ten sposób zmniejszysz kaloryczność dania prawie o połowę.
  3. Chcesz żeby danie było bardziej sycące? Dodaj źródło białka w postaci serka homogenizowanego naturalnego, scyra lub jogurtu greckiego – te składniki dostarczą dodatkowo ważnych dla zdrowia bakterii probiotycznych.
  4. Zamiast płatków migdałowych możesz użyć innych orzechów lub pestek. Doskonale sprawdzą się pestki słonecznika, dyni lub bardzo bogate w błonnik wiórka kokosowe.

polecane

3 bezglutenowe propozycje na drugie śniadanie

3 bezglutenowe propozycje na drugie śniadanie

Jesteś w natłoku obowiązków i nie masz czasu na pełnowartościowe drugie śniadanie w pracy, szkole lub na uczelni? Czy dodatkowo dokucza Ci nietolerancja glutenu, a może od dziecka jesteś na ścisłej diecie bezglutenowej? Niezależnie od tego z jakich powodów unikasz...

Kolorowe tortille na szybki obiad

Kolorowe tortille na szybki obiad

Wracasz zmęczony po ciężkim dniu do domu i chciałbyś coś przekąsić? Wszyscy to znamy – po pracy trzeba jeszcze zrobić zakupy, odebrać dzieci, zrobić szybkie porządki i w końcu ugotować obiad dla całej rodziny! W momencie, w którym każda minuta jest na wagę złota...

Przekąski na ostatni piknik lata

Przekąski na ostatni piknik lata

Zawsze trochę nam szkoda żegnać się z latem i wakacjami, szczególnie że są takie krótkie! Zbliża się ostatni weekend tego lata pogoda nam dopisuje, więc pora na ostatni w tym sezonie piknik! Warto zadbać o odpowiednie okoliczności i sprawić, żeby to pożegnanie lata...