Światowy Dzień Cukrzycy obchodzony jest corocznie 14 listopada. To międzynarodowa inicjatywa mająca na celu zwiększenie świadomości na temat cukrzycy, jej przyczyn, objawów, leczenia i zapobiegania. Dzień ten został ustanowiony przez Międzynarodową Federację Diabetologiczną (IDF) we współpracy z Światową Organizacją Zdrowia (WHO) w 1991 roku.
Światowy dzień cukrzycy to znakomita okazja, żeby po raz kolejny przypomnieć o ogromnym znaczeniu zdrowej diety w profilaktyce cukrzycy. Celem jest zwrócenie uwagi społeczeństwa na rosnący problem cukrzycy, promowanie zdrowego stylu życia, informowanie o znaczeniu badań profilaktycznych oraz wspieranie osób z cukrzycą. Takie zdrowe również stoi na straży zdrowych nawyków żywieniowych wspierając zarówno profilaktykę cukrzycy, jak i osoby zmagające się z tą chorobą, dlatego przygotowaliśmy dziś zestawienie produktów dla tej grupy odbiorców. Przedstawiamy Moje Takie Zdrowe dla diabetyków!
Osoby z cukrzycą powinny dbać o zrównoważoną dietę, która pomaga utrzymać stabilny poziom glukozy we krwi. Ważne jest również, aby unikać produktów wysokoprzetworzonych, bogatych w cukry dodane, tłuszcze nasycone i sól. Kontrola porcji jest kluczowa, a regularne posiłki pomagają utrzymać stabilny poziom glukozy we krwi. Oto kilka polecanych produktów spożywczych z rodziny takie zdrowe, które idealnie wpiszą się w dietę diabetyków.
W diecie osób, które mają problemy z metabolizmem glukozy najważniejszym aspektem są rzecz jasna – węglowodany! Jeżeli wpisujesz się do tej grupy musisz szczególną uwagę zwrócić na owoce, pieczywo, kasze, makarony i wszystko to co słodkie. Z pewnością największe wyzwanie będziesz mieć z deserami, jednak mamy na to jeden bardzo sprawdzony, bezpieczny i zdrowy sposób – zamienniki cukru reVito!
Jeżeli masz problemy z cukrem, to pora zaprzyjaźnić się z ksylitolem i erytrytolem! To przyjaciele, którzy pozwolą Ci na deserowe szaleństwa bez szkody dla Twojego organizmu. Czym są te substancje? Ksylitol to substancja słodząca, która występuje naturalnie w niektórych owocach i warzywach. Najczęściej otrzymywana jest z brzozy. Ksylitol ma niski indeks glikemiczny, znacznie niższy niż tradycyjny cukier, co oznacza, że ma mniejszy wpływ na poziom glukozy we krwi. Ponadto, jest mniej kaloryczny niż cukier. Dodatkowo znany ze swoich korzystnych właściwości dla zdrowia jamy ustnej. Ksylitol ma smak zbliżony do tradycyjnego cukru, co sprawia, że jest popularny jako dodatek do kawy, herbaty i do słodzenia deserów.
Erytrytol to substancja z tej samej rodziny polioli i podobnie naturalnie występuje w niektórych owocach i fermentowanych produktach spożywczych. Jest powszechnie stosowany jako substytut cukru ze względu na swoją niską kaloryczność i niski wpływ na poziom/-. cukru we krwi. Podobnie jak ksylitol, erytrytol jest przyjazny dla zębów, ponieważ nie sprzyja rozwojowi bakterii powodujących próchnicę. Erytrytol ma smak zbliżony do cukru i nie pozostawia charakterystycznego posmaku, który może występować w przypadku niektórych innych substytutów cukru. Wykorzystuj go podobnie jak ksylitol, czyli wszędzie tam gdzie może być stosowany cukier.
Erytrytol ze względu na swoją niemal zerową kaloryczność znalazł zastosowanie w produkcji bezcukrowych słodyczy. Jeżeli więc będąc na diecie niskowęglowodanowej nie wyobrażasz sobie życia bez czekolady, koniecznie sięgnij po produkty marki RED! Są to pyszne czekolady i batoniki słodzone erytrytolem, mające niski indeks glikemiczny. W ofercie marki dostępne zarówno są propozycje mleczne, gorzkie, jak i z dodatkami. Jeżeli ze słodkości preferujesz cukierki i lizaki, to wypróbuj niskokaloryczne drażetki z nutą mięty na bazie sorbitolu bez cukru – Dosfarm. Uśmiechnięte drażetki to nie tylko delikatna słodycz, a prawdziwa fuzja smaków! Mięta w duecie z smakiem arbuzem, truskawką lub mango, to wyjątkowa przyjemność dla podniebienia. Warto dodać, że cukierki zostały wzbogacone o wzmacniającą odporność witaminę C, która w połączeniu z miętą tworzy niesamowitą moc orzeźwienia. Drażetki dostępne są w trzech wyjątkowych smakach: mięta i arbuz, mięta i truskawka oraz mięta i mango. Zamknięte w niewielkich pastylkach smaki ulubionych owoców możesz mieć zawsze przy sobie.
Preferujesz łakocie na patyku? Wypróbuj bezcukrowe lizaki pudrowe Naury. Stworzone na bazie erytrytolu owocowe lizaki nie mają w sobie tradycyjnego cukru, są za to przepełnione owocowym smakiem. Ekologiczne lizaki znajdziesz w dwóch owocowo-zakręconych smakach: truskawkowym i wiśniowym. Nasze łakocie na patyku dostarczają również prozdrowotnych oligosacharydów, pełniących funkcję prebiotyku, który korzystnie wpływa na mikrobiom jelitowy.
Jak już słodkości mamy pod kontrolą warto teraz zadbać o węglowodany złożone, które tuż po owocach stanowią podstawę naszej diety. Bardzo istotnym składnikiem diety będzie tutaj błonnik, który spowalnia wchłanianie się węglowodanów z pożywienia. Z tego względu osoby zmagające się z cukrzycą powinny bazować na produktach pełnoziarnistych: ciemnym pieczywie, pełnoziarnistych kaszach, mąkach i makaronach. Te ostatnie znajdziesz we w najlepszej włoskiej jakości w marce Liguori. makaronyLiguori to produkty w jakości BIO, które powstają na bazie tradycyjnej receptury, udoskonalanej przez ponad 200 lat. Do produkcji makaronów z linii Integrale używa się krystalicznie czystej wody źródlanej i pełnoziarnistej mąki z pszenicy durum, pochodzącej z certyfikowanych upraw ekologicznych. Tego typu makaron obfituje w błonnik! Kolejną niepowtarzalną cechą wyrobu produktów tej marki jest metoda powolnego suszenia ciasta w niskich temperaturach, która sprawia, że produkt zachowuje właściwości odżywcze i naturalny smak domowego makaronu.
Do pieczenia, naleśników i innych mącznych wyrobów polecamy Ci mąki pełnoziarniste zarówno popularną mąkę pszenną, jak i wersję orkiszową lub żytnią, które doskonale uzupełnią dietę o składniki mineralne i zapewnią pełne błonnika wypieki! Wszystkie te mąki znajdziesz w naszej zaprzyjaźnionej marce Naura.