Szybkie placki z hummusu

13 maja, a więc w najbliższy weekend przypada niezwykłe święto – Międzynarodowy Dzień Hummusu! Ten wyjątkowy dzień świętują głównie weganie i wegetarianie, czyli najwięksi fani hummusu, ale pokażemy Ci, że każdy z nas powinien uczcić tę okazję miseczką hummusu, bo to przecież takie zdrowe danie!

Czym właściwie jest tak wychwalany przez nas hummus? Jest to pasta przyrządzana głównie z gotowanych i przetartych nasion ciecierzycy lub bobu, przyprawiona czosnkiem, tahini (pasta sezamowa), oliwą i sokiem z cytryny, a niekiedy pietruszką oraz kminem rzymskim. Hummus to potrawa wywodząca się z Lewantu i Egiptu, współcześnie bardzo popularna na Bliskim Wschodzie. Owa popularność wynika nie tylko z doskonałego smaku, ale i wartości odżywczych naszej pasty. Bazowa ciecierzyca to przedstawiciel roślin strączkowych, co oznacza, że jest doskonałym źródłem białka, błonnika oraz witamin z grupy B, potasu, wapnia i żelaza.

A jakby tak spojrzeć na hummus z nieco innej perspektywy? Hummus to przecież wysokobiałkowy i bardzo odżywczy składnik, który może być wykorzystany do wyczarowania innych pysznych dań. Dziś pokażemy Ci jak szybko stworzyć smaczny, pełnowartościowy posiłek wykorzystując gotowy hummus.  Proponujemy powszechnie lubiane – placki z patelni!

Szybkie placki z hummusem marchewkowym i brokułami

Składniki:

  • 1 słoiczek ekologicznego hummusu marchewkowego Naura
  • 1 jajko
  • 1 szklanka różyczek brokułów
  • 1 starta marchewka
  • garść posiekanego szczypiorku
  • przyprawy: szczypta soli, kuminu i odrobina czarnego pieprzu

Warzywa zetrzyj na tarce i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Placuszki smaż na patelni z odrobiną oliwy na złoty kolor. Podawaj samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami w obu przypadkach będą pyszne!

Hummusowe święto dopiero w sobotę, więc macie jeszcze czas odpowiednio się przygotować i zrobić niezbędne zakupy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *